Każdy alergen występujący w potrawie ma przyporządkowany numer, który jest wpisany w jadłospisie przy danym produkcie.

 

Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe

 

W Europie przyjęto listę 14 produktów i ich przetworów najczęściej występujących alergenów:

 

  1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne,

  2. skorupiaki i produkty pochodne,

  3. jaja i produkty pochodne,

  4. ryby i produkty pochodne,

  5. orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne,

  6. soja i produkty pochodne,

  7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),

  8. orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Pistacjowe, makadamia i produkty pochodne,

  9. seler i produkty pochodne,

  10. nasiona sezamu i produkty pochodne,

  11. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2,

  12. łubin i produkty pochodne,

  13. mięczaki i produkty pochodne,

  14. musztarda

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

 

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy .

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj,soi, orzechów, selera i gorczycy.