Publiczne Przedszkole Samorządowe
w Łuszczanowicach

Jadłospis

Poniedziałek 02.12.2019


Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenny i orkiszowy, masło, szynka kapitańska, ogórek świeży, herbata z cytryną. (1,3,6,7)
Obiad: Zupa z zielonego groszku z makaronem (warzywa korzeniowe, groszek zielony mrożony, sól, pieprz, makaron) kasza gryczana, gulasz wieprzowy (mięso wieprzowe, sól, pieprz), surówka z kapusty białej (kapusta biała, marchew, sól pieprz) kompot (mieszanka owocowa mrożona) (1,3,6,9)
Podwieczorek: Koktajl truskawkowy – wyrób własny (maślanka naturalna, truskawki mrożone, cukier), banan, herbata owocowa, wafle zbożowo - ryżowe. (1,7)


Wtorek 03.12.2019


Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku, chleb pszenny i razowy, masło, polędwica drobiowa, pomidor, herbata z cytryną. (1,3,6,7)
Obiad: Zupa fasolowa na żeberku ( żeberko wieprzowe, warzywa korzeniowe, fasola drobna Jaś, sól, pieprz) pierogi leniwe (ziemniaki, ser biały, mąka pszenna, jaja), tarte jabłko, woda z cytryną. (1,3,6,7,9)
Podwieczorek: Bułka pszenna i razowa, masło, ser żółty, szynka wiejska, papryka kolorowa,mandarynki, napój owocowy. (1,3,7)


Środa 04.12.2019


Śniadanie: Chleb pszenny i ziarnisty, masło 82%, pasta jajeczna ze szczypiorkiem(jajka, szczypior, majonez, pieprz, sól), herbata z cytryną. (1,3,7)
Obiad: Zupa brokułowa z ryżem (warzywa korzeniowe, filet z kurczaka, brokuł, pieprz, sól) ziemniaki, karczek duszony w sosie własnym, surówka z selera, lemoniada z miodem i cytryną. (1,6,7,9)
Podwieczorek: Makaron kokardki z sosem jogurtowo – jagodowym, gruszka, herbata owocowa (1,7)


Czwartek 05.12.2019


Śniadanie: Mleko, chleb pszenny i razowy, masło 82%, polędwica sopocka, sałata, herbata z cytryną. (1,6,7)
Obiad: Rosół z makaronem (udko z kurczaka, warzywa korzeniowe, pieprz, sól, natka pietruszki),ziemniaki, mięso drobiowe, buraczki – wyrób własny, woda z cytryną. (1,6,7,9)
Podwieczorek: Owocowy mix (winogrona, gruszki, banany, pomarańcze), wafle ryżowe, herbata owocowa. (1)

Piątek 06.12.2019


Śniadanie: Bułka pszenna i razowa, masło, twarożek z łososia (twarożek mój ulubiony, łosoś wędzony, koper, sok z cytryny, pieprz, sól), papryka kolorowa, herbata z cytryną. (1,3,4,7)
Obiad: Zupa burakowa (warzywa korzeniowe, żeberko wieprzowe, buraki świeże, śmietana 12%,sól pieprz) racuchy drożdżowe z jabłkiem (mąka pszenna, jaja, mleko, drożdże, cukier waniliowy, jabłka), banan, kompot. (1,3,6,9)
Podwieczorek: Mleko, chleb pszenny, masło, polędwica sopocka, pomidor, herbata owocowa. (1,3,6,7)

UWAGA: Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie

Szczegółowe etykiety produktów dostępne u Intendenta przedszkola
Napoje serwowane do posiłków zawierają dopuszczalna zawartość cukru zgodnie
z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

 

Informacja dotycząca alergenów

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 Załącznik nr II do wyżej wymienionego Rozporządzenia określa substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

W myśl Rozporządzeniem przekazujemy informacje, iż w odniesieniu do danej żywności/danego posiłku/ może wystąpić kwestia związana z alergiami i nietolerancją pokarmową.


14 alergenów występujących w posiłkach:

1.Zboża zawierające gluten

2.Skorupiaki i produkty pochodne

3.Jaja i produkty pochodne

4.Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

6.Soja i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne

8.Orzechy

9.Seler i produkty pochodne

10.Gorczyca i produkty pochodne

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

13.Łubin i produkty pochodne

14.Mięczaki i produkty pochodne

 

Numer alergenu od 1 do 14 podawane będą w jadłospisie.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza
( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie
o alergii występującej u dziecka

gify kwiaty