Pieczemy bułki w ramach projektu edukacyjnego "W piekarni"

W grupie Motylków realizowany był projekt edukacyjny "W piekarni". W ramach tego projektu dzieci uczestniczyły w warsztatach edukacyjnych "Od ziarenka do bochenka" w Muzeum Miasta Pabianic, oraz zapoznały się z zawodem piekarza. Ponadto dzieci zapoznały się z różnymi rodzajami zbóż i pieczywa. Sfinalizowaniem projektu było przeistoczenie się dzieci w prawdziwych piekarzy... Motylki samodzielnie upiekły pszenne bułeczki! Chętnie podzielimy się z Państwem przepisem - smacznego! 
Składniki na 10 bułek:
  • 340 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 1 nieduże jajko
  • 200 ml mleka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 7 g soli
  • mak lub sezam, do posypania
  • + 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
Wykonanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn)
Do przygotowania rozczynu potrzeba:
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
(Składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane przez Was ciasto drożdżowe).
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki, około 80 g każda. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć makiem lub sezamem.
Piec w temperaturze 230ºC przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec dodatkowe 10 - 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przepis ze strony: www.mojewypieki.pl 
Pieczemy bułki w ramach projektu edukacyjnego Pieczemy bułki w ramach projektu edukacyjnego Pieczemy bułki w ramach projektu edukacyjnego Pieczemy bułki w ramach projektu edukacyjnego Pieczemy bułki w ramach projektu edukacyjnego Pieczemy bułki w ramach projektu edukacyjnego