Logo_PNW_colour.jpg

 

link do bip

ŻYWIENIE

 

Wszystkie posiłki są przygotowywane w naszej kuchni, wg tradycyjnych receptur, z uwzględnieniem HACAP, najnowszych tendencji oraz zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia.

 

Dzieci z orzeczonymi dietami eliminacyjnymi (bezmleczna, bezglutenowa, alergie) mają przygotowywane posiłki wg zaleceń, ale z uwzględnieniem naszych możliwości.

 

Do dań mącznych przygotowywanych na miejscu dodajemy mąkę razową.

 

Staramy się ograniczać stosowanie soli, białego cukru, mieszanek przyprawowych zastępując je np. ziołami.

 

Na życzenie dzieci dostają dokładki, mają też prawo odmówić zjedzenia fragmentu potrawy, jednak dopiero po racjonalnych negocjacjach z nauczycielem i wybraniu dostępnego "zastępnika".

 

Dania z mięsa mielonego, twarożki, koktaile, pierogi są przygotowywane na miejscu!!!

 

ZESTAWIENIE POTRAW SERWOWANYCH W PRZEDSZKOLU

 

ŚNIADANIE 8:30

(cena: 2,40)

Zupy mleczne: płatki jęczmienne, owsiane, kukurydziane na mleku

kasza manna, jaglana na mleku

kluseczki ,,lane" na mleku

zacierkowa na mleku

musli z dodatkiem owoców suszonych

pieczywo: pszenne

żytnie

mieszane z nasionami

dodatki do pieczywa

wędlina: wieprzowa, drobiowa wysokogatunkowe, pasztet gatunkowy

sery żółte- twarde; twarożki z dodatkiem: rzodkiewki i szczypiorku, marchewki, ogórka i czosnku, owoców sezonowych i mrożonych; jajko na twardo; pasty/kremy: jajeczny, z ryby wędzonej; miód pszczeli; dżemy niskosłodzone, wysokojakościowe, parówki mięsne (nie częściej niż 1xmies, dodatki: sałata, pomidor , szczypior, papryka świeża, ogórek świeży i kwaszony, kiełki, bazylia, pietruszka

 

II ŚNIADANIE ok. 10:00:

owoce świeże- jabłka, gruszki, pomarańcze, mandarynki, kiwi, banany, sezonowo: arbuz, truskawki, maliny, nektaryny, winogrona, śliwki;

owoce suszone- morele, żurawiny, rodzynki, orzechy

napoje- patrz: podwieczorki

 

OBIAD 12:30

(cena:4,80)

 

Zupy-(na wywarze mięsnym lub jarzynowym z dodatkiem masła): kapuśniak, kalafiorowa, ogórkowa, pomidorowa, fasolowa, grochowa, koperkowa, pieczarkowa, szczawiowa, porowa, barszcz czerwony, z kapusty białej i włoskiej, botwinka; rosół z makaronem, barszcz biały- żurek na zakwasie

kremy- cebulowy, dyniowy, brokułowy, marchewkowy, szpinakowy, z zielonego groszku,  z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego

 

II dania: mięsne- gulasz (drobiowy, wieprzowy, wołowy), pulpety w sosie (pomidorowym, koperkowym, chrzanowym), zrazy, bitki wołowe, gołąbki (kapusta faszerowana), kotleciki mielone (drobiowe, wieprzowe, także z wątróbki, rybne)udka i podudzia z kurczaka, ryba smażona i pieczona, pieczeń rzymska, spagetti a'la bolonase, pierożki z mięsem i soczewicą

dania jarskie- naleśniki i pierogi z serem i polewą śmietanowo-owocową (truskawkową, jagodową, wiśniową, malinową z owoców świeżych i z mrożonek), kluski leniwe z musem jabłkowym, knedle ze śliwkami, kotleciki jajeczno-pieczarkowe, krokiety z kapustą, pieczarkami, soczewicą, placki ziemniaczane

warzywa gotowane- brokuły, kalafior, fasolka żółta i zielona, marchewka, buraczki, ziemniaki

dodatki - ziemniaki, ryż, kasza gryczana, perłowa, makaron pszenny i razowy

surówki- z marchewki z jabłuszkiem, z marchewki z chrzanem, z kapusty kwaszonej, włoskiej, pekińskiej, czerwonej, po żydowski, z pora, ze świeżych ogórków z czosnkiem, sałata z marchewką surową, z selera z rodzynkami i orzechami, inne wg pomysłów i możliwości

 

PODWIECZOREK 14:45

(cena: 2,40)

 

Kanapki- patrz: śniadanie , oraz z kremem czekoladowym (1xmies), chałka z masłem,

ciasta- piekarnicze a także pieczone na miejscu: marchewkowe, sernik, szarlotka, ze śliwkami, piaskowe; racuchy drożdżowe z jabłkiem, z rabarbarem, ryż/ kasza jaglana, manna z musem owocowym, kisiele na bazie mrożonek, soków owocowych ze skrobią ziemniaczaną, galaretki owocowe, budynie, koktaile owocowe- własnej produkcji, chrupki kukurydziane, owocowe, sporadycznie- ciasteczka typu: biszkopty, herbatniki, pierniczki

napoje- herbaty: czarna, owocowa, ziołowa, także z ziół z własnej hodowli, słodzone cukrem lub miodem, mleczne- kawa Inka, kakao, soki owocowe niskocukrowe- rozcieńczane, lemoniada ze świeżych cytryn, kompoty z owoców świeżych i mrożonych, woda dostępna na życzenie w holu.

 

".